Een tien met een griffel
De Waal & Baantjer
Een jonge, knappe vrouw wordt dood aangetroffen in een appartement. Een oplettende overbuurman alarmeerde de politie en vertrouwt de toegesnelde rechercheur Peter van Opperdoes en zijn college Jacob niet veel later toe dat de dode dame niet de bewoonster van het appartement is. De overbuurman is slecht ter been en daardoor aan huis gekluisterd. Er ontgaat hem weinig en hij deelt de politiemannen tevens mee dat het slachtoffer waarschijnlijk ook in het appartementencomplex woonde, op de tweede verdieping. Hij blijkt het bij - zoals dat bij nieuwsgierige buren meestal het geval is - het rechte eind te hebben.
Het moordslachtoffer – want dat is ze – heette Sylvia Oosterbaan. Ze kwam vaak bij haar benedenbuurman Dennis Koster over de vloer maar Dennis zelf is nergens te bekennen. Niet veel later wordt hij alsnog aangetroffen. Helaas is hij niet in staat om een getuigenis af te leggen. Ook Dennis is dood. Het lijkt erop dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Heeft hij Sylvia gedood en daarna de hand aan zichzelf geslagen? Al snel blijkt dat Dennis de dader niet kan zijn. Hij was al dood voor Sylvia het leven liet. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat hij zichzelf niet van het leven heeft beroofd. Dennis Koster is eveneens vermoord.
Van Opperdoes en Jacob hebben het er weer druk mee. Een ex van Sylvia blijkt haar nog niet vergeten te zijn en Dennis had problemen op zijn werk. Volgens de moeder van Dennis moet de dader in die hoek gezocht worden. Dennis werkte als gevangenisbewaarder en de twee ijverige politiemannen doen navraag. Er was inderdaad sprake van een conflict op het werk. Een agressieve gedetineerde had het op Dennis voorzien. Het onvriendelijke heerschap is kort geleden op vrije voeten gesteld. De ex-vriend van Sylvia houdt zich voor de politie schuil. Wat heeft hij te verbergen? In het schuurtje van de stalker – die smetvrees lijkt te hebben – doen Van Opperdoes en Jacob een onthutsende ontdekking. Er zijn verdachten genoeg maar…wie heeft de dubbele moord gepleegd?
Een tien met een griffel is alweer het tiende boek in de populaire De Waal & Baantjer-reeks. Ik schreef vol lof over de vorige boeken en ook nu kan ik alleen maar de loftrompet steken over dit heerlijke detectiveverhaal. In de verhalen over Van Opperdoes en Jacob gaan spanning en ontspanning hand in hand en wordt een warm beeld van onze hoofdstad geschetst. De ware schuldige wordt zoals altijd pas aan het eind van het verhaal aangewezen en auteur Simon de Waal weet zijn lezerspubliek uiteraard weer te verrassen.
Achterin deze jubileumeditie staan foto’s van alle vertrouwde locaties uit de boeken. De eerste – en ook de grootste – foto is van Café Papeneiland waar Van Opperdoes zo graag vertoeft. Er volgen diverse foto’s van politiebureau Raampoort en een drietal foto’s van Simon de Waal en Appie Baantjer ten tijde van het verschijnen van het eerste boek in de reeks. Voorafgaand aan de foto’s staat een allerhartelijkst geschreven nawoord van Simon de Waal. Hij beschrijft hoe de boekenreeks tot stand is gekomen en wat een plezier de twee auteurs, oud-collega’s en vrienden aan het bedenken van de reeks hebben gehad. Liefdevol beschrijft Simon de Waal zijn band met Appie Baantjer en de plagerijtjes die laatstgenoemde graag uithaalde. Het derde boek in de reeks is het laatste verhaal dat het tweetal samen schreef. Appie Baantjer overleed in augustus 2010, 86 jaar oud. Simon de Waal schreef verder, zo wilde zijn goede vriend het. En nu is het tiende boek een feit. Laat het niet het laatste zijn!
ISBN 9789048819225 | paperback | 170 pagina's| Lebowski | maart 2014
© Annemarie, 9 april 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER