Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altEen tip van de sluier
De Waal & Baantjer

Na het afsluiten van een vermissingszaak besluit rechercheur Peter van Opperdoes het gure herfstweer te trotseren en een ommetje te maken. Bij café Papeneiland, zijn stamkroeg, maakt barman Carlo hem met driftige gebaren duidelijk dat hij naar binnen moet komen. Carlo vertrouwt Van Opperdoes toe dat iemand naar hem op zoek is. Een telefoontje naar het politiebureau wijst uit dat ook daar iemand naar hem heeft geïnformeerd. Dan, in het licht van een bliksemschicht, is te zien dat er een man voor het café staat. Hij kijkt naar binnen. Carlo voelt zich allesbehalve op zijn gemak maar Van Opperdoes laat zich niet snel uit het veld slaan. Hij nodigt de man uit om naar binnen te komen, het behaaglijke café in.

De man stelt zich voor als Bob Pals, een zakenman. Hij is degene die op zoek was naar Van Opperdoes. Bob heeft een probleem en hij wil dat probleem uitsluitend aan Van Opperdoes voorleggen omdat hem verteld is dat hij een van de beste rechercheurs is. De toch wel enigszins gevleide Van Opperdoes hoort zijn verhaal aan. Bob Pals is met de dood bedreigd. Een onbekende man die zichzelf Frits noemt heeft hem gewaarschuwd dat zijn leven gevaar loopt.

De volgende ochtend - terwijl de Amsterdamse kelders worden geteisterd door een aanhoudende regenbui – legt Bob Pals een verklaring af op het bureau. Na afloop bespreken Van Opperdoes en zijn gewaardeerde collega Jacob de zaak. Er klopt iets niet. Waarom zou een doodgewone zakenman zomaar met de dood bedreigd worden? Wat verzwijgt Bob Pals?

Jacob en Van Opperdoes hebben hun handen vol aan de zaak. Het spoor leidt hun van het ene louche type naar het andere. De waarheid vinden ze niet maar de ongure mannen die op hun pad komen hebben op hun beurt ook het een en ander te verbergen. Loopt Bob Pals wel echt gevaar? Dan gebeurt er iets waardoor de hele zaak als uiterst serieus wordt opgevat: Kim, de dochter van  Bob Pals, wordt in elkaar geslagen door twee bekenden van de politie.

Het is voor mij een feest om een boek van De Waal & Baantjer te lezen. Als ik een gloednieuw exemplaar in mijn handen heb, verheug ik mij op wat komen gaat. Ik hou van de genoeglijke sfeer van de verhalen en de ontwapenende manier waarop Simon de Waal de twee bevriende hoofdpersonen portretteert.

Niet alleen komt de lezer de waarheid over Bob Pals te weten maar na het lezen van dit boek weet je ook waar de leukste cafeetjes in de Jordaan zich bevinden en waar je moet zijn voor een heerlijk stuk appeltaart. Ook leuk is dat andere collega’s en  afdelingen van het politieapparaat aan bod komen. Zonder een goede samenwerking is men nergens. Zo heeft collega IJsselstein de waarde van zijn technische vaardigheden al meerdere malen bewezen.

De boeken van De Waal & Baantjer zijn als een warm bad, comfortabel en ontspannend. Een tip van de sluier biedt een sympathiek geschreven verhaal met een goed uitgedacht plot. Verrukkelijk leesvoer.

ISBN 9789048818709 | paperback | 174 pagina's | Lebowski | september 2013

© Annemarie, 14  september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven