Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

SchaduwvechtersSchaduwvechters
Deel 2 van de Hartland-trilogie
Walter Lucius


Hoewel ze al tien jaar voor het Algemeen Nederlands Dagblad werkt, heeft Farah Hafez als journalist nauwelijks naam gemaakt. Toch is ze nu min of meer beroemd. Farah is een voortvluchtige terroriste. Tenminste: dat beweert men. De beelden waarin ze oproept tot geweld zijn de hele wereld over gegaan en laten niets aan de verbeelding over. Farah is erin geluisd. Ze sprak de harde woorden om het leven van een onschuldige vrouw te redden. Ze werd ertoe gedwongen.


Het begon allemaal na een vechtgala in Carré. Farah, die zeer bedreven in de vechtsport Pencak silat is, sloeg haar tegenstander het ziekenhuis in. Op de spoedeisende hulp stuitte ze op een oosters meisje dat zwaard gewond werd binnengebracht. Farah herkende het geluidloze woord dat het kind fluisterde meteen. Het kind vroeg in haar moedertaal, het Dari, om haar vader. Farah besloot als tolk op te treden en hoorde tot haar grote verbazing en schrik dat het overdadig uitgedoste kind geen meisje maar een jongetje was. Ze besefte dat het kind slachtoffer was geworden van een vreselijke vorm van kindermisbruik.


Het jongetje was in het Amsterdamse Bos aangereden. Hij was duidelijk op de vlucht. Wie heeft hem aangereden en voor wie was hij op de vlucht? Waarom is de bestuurder doorgereden? De zoektocht van Farah leidde haar via een invloedrijke politicus naar de Rus Valentin Lavrov, de CEO van het energiebedrijf AtlasNet. Lavrov is een wolf in schaapskleren. In tegenstelling tot vele anderen is hij ongeschonden uit de strijd gekomen. Farah wilde hem in de val laten lopen maar Lavrov doorzag haar plan. Nu is Farah voortvluchtig. Ze moet haar naam zuiveren voor ze in handen van de politie of, nog erger, Lavrov valt.


Zelfs in het afgelegen Jakarta voelt Farah zich niet veilig. De schokkende reeks van gebeurtenissen die tot haar verblijf in de hoofdstad van Indonesië hebben geleid, hebben hun sporen nagelaten. Gelukkig staat Farah er niet alleen voor. In Jakarta ontmoet ze bij toeval een bijzondere vrouw die haar zonder aarzelen onder haar hoede neemt. Farah belandt in een opvanghuis voor straatkinderen. Ook in Nederland kan ze op bondgenoten rekenen. Haar baas Edward en haar collega Paul Chapelle zetten zich onvermoeibaar voor haar in. Zal het genoeg zijn? Zal Farah ooit haar oude leven op kunnen pakken. Ondertussen vecht een kleine jongen op een geheime locatie nog altijd voor zijn leven.


Schaduwvechters is het tweede deel van de Hartland-reeks. Het gaat verder waar het vorige deel eindigde en daarom raad ik aan bij het begin te beginnen. Er gebeurt veel in deze reeks en wie niks wil missen, moet de aandacht er goed bijhouden. Schaduwvechters en ook het eerste deel – De vlinder en de storm – gaan over corruptie, macht en geld. Wie de misstanden in de wereld aan de kaak wil stellen, moet stevig in zijn of haar schoenen staan. De ervaren Paul weet dat maar al te goed en ook Farah komt daar snel achter. Als er geld te verdienen valt, tellen mensenlevens voor sommige lieden niet meer mee. Wie de strijd met deze mensen aangaat, belandt in een levensgevaarlijk kat en muisspel.


De kracht van deze reeks is dat auteur Walter Lucius het niet mooier maakt dan het is. Machtige mensen met een slecht karakter gaan nu eenmaal over lijken. Vaak hebben zij andere machtige mensen in hun tang, waardoor ze over een solide netwerk beschikken. Het zaaien van angst is een krachtig wapen. Toch zijn er altijd mensen die het tegen het kwaad opnemen. Mensen die blijven hopen op een betere wereld. Op deze mensen, mensen zoals Farah en Paul, is mijn hoop gevestigd. Ik kijk dan ook reikhalzend naar het derde en laatste deel van deze trilogie uit.


ISBN 9789024567904 | paperback | 413 pagina's|  Luitingh-Sijthoff | april 2016

© Annemarie, 12 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIERDe vlinder en de stormDe vlinder en de storm
Deel 1 van de Hartland-trilogie
Walter Lucius


In dit spannende eerste deel van de Hartland-trilogie verandert het leven van journaliste Farah Hafez voorgoed wanneer ze in het ziekenhuis op een zwaargewond jongetje stuit. Haar zoektocht naar de waarheid leidt haar naar een internationaal crimineel netwerk.


Walter Lucius (een pseudoniem van Walter Goverde) won met dit heftige verhaal de Schaduwprijs 2013. Begin dit jaar is een geheel herziene versie verschenen. De auteur zegt hierover het volgende:


“Samen met mijn uitgever en redacteur heb ik het boek drastisch bewerkt en ingekort. Het heeft zelfs een compleet nieuw einde. Het boek ligt nu dichter bij mijn huidige stijl.”


Ik heb beide versies gelezen en herinner me nog dat het vorige boek heel anders afliep. Het einde van de herziene versie zorgt ervoor dat het verhaal naadloos in het volgende deel overgaat. Het biedt ruimte voor nieuwe ontwikkelingen terwijl gedane zaken netjes afgerond worden. Een slimme keus, hoewel ik ook benieuwd was naar het vervolg op het andere eind.


De vlinder en de storm en ook Schaduwvechters lees je niet even snel uit. De informatie in de boeken moet nauwkeurig opgenomen en overdacht worden. Spanning, ethische vraagstukken en journalistieke bevindingen voeren de overhand. Met de persoonlijke perikelen van de hoofdpersonages weeft Walter Lucius het verhaal op kundige wijze aan elkaar. De Hartland-reeks heeft inhoud.

ISBN  9789021016948 | paperback | 479 pagina's | Luitingh-Sijthoff | januari 2016

© Annemarie, 12 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven