Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De reizigers van MetropoleDe reizigers van Metropole
Wessel de Valk

 

Iskander Bregt, eigenaar van een goedlopend restaurant in Spanje, zit rustig op een terras in Brussel als er ineens een oorverdovend lawaai losbarst. Van het ene moment op het andere verandert het kalme toneel in een kluwen rennende mensen, omvallende stoelen. Paniek. En dan is het terras leeg. Alleen Iskander zit er nog. En een lange, magere man. Als Iskander hem aankijkt, zit hij beelden: een klein huis langs de kant van de weg; een oudere vrouw die omhoog schiet en langs een muur weer naar beneden glijdt. En de beelden van de paniek op het terras ziet hij nog een keer voorbij komen.


Vreemd. Het heeft zeker te maken met die man die nu wegloopt, en Iskander besluit hem te volgen. Dat had hij beter niet kunnen doen. Als die onbekende roodharige vrouw er niet was geweest, was hij vast en zeker dood geweest: een auto reed hem aan.
Niet veel later bevindt Iskander zich plotsklaps in zijn restaurant in Spanje. Hij heeft geen idee wat er gebeurd is. Wie is de roodharige vrouw, die ook in het restaurant is?


Een serie gebeurtenissen die het leven van Iskander volledig op stelten zet. Hij heeft bijzondere eigenschappen, waar hij zich totaal niet van bewust is. Eigenschappen die hem een gewilde prooi maken, van enerzijds de organisatie die zich Limes noemt, en anderzijds de onbekende magere man. 
Het is een fascinerend verhaal over iets wat Reizen – met een hoofdletter – genoemd wordt. Een soort teleportatie. De schrijver doet bij monde van de vrouw een poging het uit leggen, maar ik begrijp niets van quantummechanica, dat laat ik aan andere lezers.


Helaas is het een manier van reizen die wij mensen niet – nog niet? – beheersen, maar er over lezen in een spannend verhaal, compleet met achtervolgingen, verraad en levensbedreigende situaties is heel aangenaam.


Een extra leuk accent is het feit dat de lokaties echt zijn. Je wil meteen op dat terras in Brussel een biertje gaan drinken, of genieten van het uitzicht in het restaurant in Spanje. Dat maakt het verhaal tegelijk ook heel filmisch. Niet zo vreemd als je weet wie Wessel de Valk is. Dit boek is zijn debuut, en het smaakt naar meer. Ik raad hem wel aan op zijn stijl te letten en meer te schrappen, er staan zo veel herhalingen in het boek, dat de lezer zich soms een dom kind voelt.


Wessel de Valk is afgestudeerd criminoloog, maar is na zijn studie bij een theatergezelschap terecht gekomen. Bij toeval kwam hij na enkele jaren in contact met een studio die commerciële, internationale tekenfilms maakte. Daarna is hij bij de VARA terecht gekomen als gedelegeerd televisieproducent. Naast deze functie heeft hij ook vijf jaar lang aan de digitale toekomst van de omroep gewerkt.


ISBN 9789078437277| paperback| 277 pagina's | Uitgeverij Macc | november 2015

© Marjo, 2 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven