Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDominantie
Will Lavender

1994: In een keldervertrek van het Jasper College hebben negen veelbelovende studenten zich verzameld voor een controversieel avondcollege. Het college wordt gegeven door professor Richard Aldiss en het is zíjn naam die stof doet opwaaien. Richard Aldiss is niet lijfelijk in de kelder aanwezig maar spreekt de studenten toe vanaf een televisiescherm. Hij zit een gevangenisstraf uit omdat hij twee studentes met een bijl heeft afgeslacht.

De negen studenten volgen een literatuurstudie en nemen met gemengde gevoelens op hun stoelen plaats. Ze zijn nieuwsgierig naar Aldiss maar voelen ook een zekere angst. Professor Aldiss kan hen vanuit de gevangenis niets aandoen toch? Het college blijkt te gaan over de mysterieuze schrijver Paul Fallows. Niemand weet welke persoon achter dit pseudoniem schuilgaat en velen proberen al jaren zijn identiteit te achterhalen. Zijn verhalen zijn volgens menigeen meer dan verhalen alleen. Er gaat een diepere betekenis achter schuil. Op slinkse wijze krijgt de ambitieuze studente Alex Shipley een boodschap toegespeeld: Richard Aldiss is onschuldig. Maar wie is dan de moordenaar?

2009: Alex Shipley is inmiddels literatuurdocent aan Harvard. Het avondcollege in 1994 heeft geleid tot een reeks gebeurtenissen die ze nooit meer zal vergeten. Dankzij Alex verblijft Richard Aldiss niet langer in de gevangenis. Hij is vrijgesproken. Alex heeft geprobeerd de gebeurtenissen uit 1994 achter zich te laten maar na de moord op Michael, die destijds ook het avondcollege volgde, keert ze terug naar Jasper College. Michael doceerde aan Jasper College en ze wil afscheid van hem nemen. Ook de andere zeven studenten die het avondcollege volgden keren terug.

De onverwachte reünie zet een nieuwe reeks gebeurtenissen in gang. Wie heeft Michael vermoord? Is Robert Aldiss toch een moordenaar zoals boze tongen beweren of bevindt de moordenaar zich soms onder de oud-studenten? Opnieuw is er aandacht voor het werk van Paul Fallows. Michael speelde namelijk de Prodecure, een soort spel waarbij de boeken van Paul Fallows centraal staan. Angst en vertwijfeling slaan toe terwijl werkelijkheid en spel elkaar steeds meer overlappen.

Wat is er toch gebeurd in 1994? Welke ontdekking heeft professor Richard Aldiss vrijgepleit? De lezer tast lange tijd in het duister. Het verhaal uit het verleden en de gebeurtenissen uit het heden wisselen elkaar af. Steeds opnieuw wordt verwezen naar het avondcollege maar wat daar is gebeurd wordt pas aan het eind van het boek uit de doeken gedaan. Deze manier van vertellen is goed gekozen. Er wordt genoeg onthuld om de lezer geboeid te houden terwijl het verhaal duister en mysterieus blijft. Ervaren lezers zullen misschien, net als ik, wel doorhebben wie de dader is maar het motief is verrassend.

Ik stoorde me een aantal keren aan de woordkeuze van de vertaler en sommige zinnen klopten gewoonweg niet. Het boek zal krachtiger zijn met een betere vertaling. De auteur zelf heeft een knappe thriller afgeleverd. Het is intrigerend hoe literatuur wordt ingezet om een angstaanjagend kat-en-muisspel te creëren.

ISBN 9789400503205 | paperback | 272 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2013
Vertaald door Hans van Cuijlenborg

© Annemarie, 16 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven