Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altExtra Testament II
Zwarte pest
Willem Groeneveld

In het eerste deel van de reeks Extra Testament – Gouden Lekie – heeft de lezer kennisgemaakt met de tweeling Dori en Oliver. De tweeling werd als baby te vondeling gelegd waarna Robert de Payens het bundeltje ontdekte. Heer Oldor, een magisch figuur, verscheen aan hem en gaf hem de opdracht de kinderen in huis te nemen. Tot hun twaalfde jaar heeft de tweeling een normaal en onbezorgd leven geleid in het dorpje Onderschie maar nu weten ze dat ze voorbestemd zijn om de wereld te behoeden voor het kwaad. In het eerste deel zijn ze er in geslaagd een snood plan van de sinistere Heer Vuidel een halt toe te roepen.

Heer Vuidel en zijn glibberige assistent Akrador hebben echter meer in hun mars. In al hun slechtheid hebben de twee meerdere plannen gesmeed om de wereld over te nemen. In de diepste diepten van Vuidels hol in het bos bij Onderschie worden afschuwelijke wezens geboren. De een na de ander komt uit een poel tevoorschijn. De gevleugelde wezens worden steeds sterker en zaaien overal waar ze komen dood en verderf. De inwoners van Onderschie leven in grote angst. Bij de wezens hoort een zwarte substantie die zich als een plaag verspreidt: de Zwarte Pest. Het zal niet lang meer duren voordat de hele wereld zwart is gekleurd en het kwaad heeft overwonnen.

Dori en Oliver vertrekken naar de grote eik in het bos. In het enorme binnenste van de boom bevinden zich tal van trainingsruimtes. De tweeling moet in vliegende vaart hun vaardigheden uitbreiden. Ze krijgen hierbij hulp van de martrollaren, kleine hulpvaardige wezentjes. Het is wachten op het moment dat Heer Oldor aan Dori en Oliver zal verschijnen en hun opdracht zal onthullen.

Om dit verhaal goed te kunnen volgen moet eerst het eerste deel in de reeks gelezen worden. De auteur gaat ervan uit dat de lezer bekend is met het eerdere avontuur van Dori en Oliver en de diverse personages. Dit verhaal speelt zich een klein jaar later af. De tweeling viert bijna hun dertiende verjaardag.

Willem Groeneveld zet met dit verhaal opnieuw een sterk en origineel fantasieverhaal neer. Er komen diverse magische wezens in voor. De martrollaars zijn mijn favoriet. Dit volkje is ontzettend leuk uitgedacht. Dori en Oliver gaan inmiddels naar de middelbare school en de leraren blijken niet bepaald doorsnee te zijn. Ondanks de vele verhalen over schoolgaande tieners en magie weet de auteur ook dit verhaalgedeelte op geheel eigen wijze in te vullen. Wel gebeurt er erg veel in het verhaal. Ik moest mijn aandacht er goed bijhouden om te voorkomen dat de razendsnelle vertelling met me op de loop ging.

De schrijfstijl is eenvoudig en helder evenals de dialogen. De dreiging en het gevaar zijn voelbaar en toch heeft het verhaal ook iets knus. Het staat in schril contrast tot elkaar en dat is de kracht van dit boek. Het verhaal zelf is pittig en gewelddadig maar de ongedwongen stijl maakt het goed leesbaar. De ietwat kinderlijke dialogen en de grappen van de tweeling maken het niet al te eng. Alles is mooi in verhouding waardoor het boek geschikt is voor zowel tieners als volwassenen. Het plot zit goed in elkaar en alle losse eindjes worden aan het eind alsnog keurig met elkaar verbonden. Een grappig detail is dat de tweeling in eerste instantie gewoon naar school moet. De wereld vergaat bijna en alleen Dori en Oliver kunnen de mensheid redden maar school gaat voor.

Ik vind het een knappe prestatie van de auteur om binnen het fantasiegenre een eigen stijl neer te zetten. Binnenkort verschijnt deel 3, Geboorte van de Tweeniks. Ik ben gecharmeerd van deze reeks en wil het volgende deel zeker lezen.

ISBN 9789078840398| Paperback|  250 pagina’s| Uitgeverij PMA | oktober 2012
Leeftijd: van 14 tot 114 jaar

© Annemarie, 26 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven