Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Extra Testament III Geboorte van de TweeniksExtra Testament III
Geboorte van de Tweeniks
Willem Groeneveld


De tweeling Dori en Oliver de Payens is nog geen veertien jaar oud maar heeft al heel wat avonturen meegemaakt. De eerste twaalf jaar van hun leven in het plaatsje Onderschie waren zorgeloos en volkomen normaal maar toen werd duidelijk dat de tweeling is voorbestemd de wereld voor het kwaad te behoeden. Dori en Oliver worden hierbij door hun adoptieouders Robert en Mary en een speciaal genootschap gesteund.


Om te voorkomen dat onze planeet door kwaad overspoeld wordt, is training nodig. Een bijzondere eik dient als trainingslocatie voor Dori en Oliver die ook wel de Verlossers worden genoemd. Dori en Oliver worden getraind door matrollaren, kleine en intelligente wezens. De tweeling heeft onlangs ontdekt dat ze over speciale gaven beschikken. Dori kan via haar dromen in de toekomst kijken en Oliver kan zich razendsnel bewegen waardoor het lijkt of de tijd om hem heen stilstaat. Het is de tweeling in het vorige deel van deze reeks – Zwarte pest – gelukt om de plannen van hun vijand, Heer Vuidel, en zijn assistent Akrador, een glibberige slang, te dwarsbomen maar Vuidel heeft inmiddels een nieuw plan bedacht. De tweeling staat voor een compleet nieuwe uitdaging.


Op een dag is het weiland bij de boerderij van de familie de Payens in een dichte nevel gehuld. In de nevel groeit een vreemde zuil. Een nevelzuil. Niemand heeft ooit iets dergelijks gezien en de tweeling en hun bondgenoten beseffen al snel dat er gevaar dreigt. Het is tijd om de eik weer op te zoeken om aan een nieuwe trainingsronde te beginnen. Voor het naderende gevaar zal de tweeling slimmer en sterker dan ooit moeten zijn. Diep in het binnenste van de aarde rommelt namelijk iets levensgevaarlijks.


Nadat er een afschuwelijke en reusachtige vogel de nevelzuil aanvalt, valt de zuil om. Onmiddellijk verschijnt er een nieuw gat in de aarde waaruit een nieuwe zuil groeit. Of wordt het soms naar boven gestuwd? Er verschijnen niet alleen nevelzuilen in Onderschie. Overal ter wereld zien mensen de vreemde zuilen uit de aarde opdoemen. Het is een groot mysterie. Steeds als er een zuil omvalt, verschijnt er een volgende zuil. Dori en Oliver weten zeker dat de zuilen voorbodes van het kwaad zijn. Maar… welk kwaad moeten ze precies verslaan?


De trainingen in de eik bestaan uit het oplossen van vreemde vraagstukken. Zo moet de tweeling het land van de matrollaren redden met behulp van een bijzondere melodie. Om het kwaad dat zich in het binnenste van de aarde verscholen houdt te bestrijden, hebben ze de hulp van een Tweeniks nodig. Een Tweeniks is een wezen dat lijkt op een leeuw en een vogel. Net als een feniks kan het uit de dood verrijzen. Maar waar kunnen Oliver en Dori een Tweeniks vinden en hoe kunnen ze het fabeldier overhalen hen te helpen? Terwijl Oliver en Dori hun uiterste best doen het mysterie te doorgronden, begint de aarde steeds harder te beven.


Geboorte van de Tweeniks is het derde deel in de serie Extra Testament. Wie de vorige delen nog niet gelezen heeft, doet er goed aan bij het begin te beginnen. Net als bij de vorige delen heb ik genoten van de originaliteit van het verhaal. Er zijn wel wat overeenkomsten met andere fantasieverhalen maar toch heeft dit verhaal een geheel eigen stijl en roept het een unieke verhaalbeleving op. Omdat het verhaal steeds omvangrijker wordt, had ik in het begin wat moeite om in het verhaal te komen. Er is in de vorige twee delen al heel wat gebeurd en in dit derde deel komen er tal van nieuwe ontwikkelingen bij. Gelukkig werd ik toch weer door het verhaal gegrepen en heb ik genoten van dit nieuwe avontuur.


De vertelstijl is eenvoudig waardoor het boek geschikt is voor een groot publiek. De vele puzzels die de tweeling op moet lossen doen me denken aan de gevarieerde zoek en vind spelletjes die ik graag op de computer speel. De levendige en enthousiaste beschrijvingen van de auteur zorgen ervoor dat het verhaal fris en meeslepend blijft. Het enige wat ik minder prettig vind, is de manier waarop de auteur stemmen met vreemde klanken of accenten beschrijft. Hij doet dit fonetisch. Als een personage met een accent of een sisklank wat langer aan het woord is, leest dat vrij vermoeiend.


De komende jaren zullen er nog een aantal delen in deze reeks gaan verschijnen. Ik ben heel benieuwd hoe het verhaal zich verder gaat ontwikkelen. Zal de auteur erin slagen het verhaal niet al te omvangrijk en ingewikkeld te maken? Ik heb er alle vertrouwen in! 


ISBN 9789078840671 | paperback | 352 pagina's| Uitgeverij PMA | maart 2015

© Annemarie, 20 april 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven